De Ezeloase vzw
Holstrée 2
B-4607 BOMBAYE (DALHEM)

Erkend ezelopvangcentrum onder het nummer HK30602748

 

Het opvangcentrum is open op de 1ste van de maand van 2 tot 5 uur

 

Het opvangcentrum is gelegen in de gemeente Dalhem, in het hart van het dorpje Bombaye, een rustig en groen plekje waar het goed leven is.

Alle ezels zijn gegroepeerd op dezelfde locatie. Er zijn weiden en een gebouw waarin boxen ingericht zijn. Een vroegere paardenstal is ingericht als isoleerbox (een soort van quarantaine) voor de nieuwkomers. Een kleine grazige paddock met een schuilhok grenzend aan de weide is ook beschikbaar als een ezel gescheiden moet worden van de groep. De paddock is ook erg handig om een nieuwe ezel te introduceren als hij uit quarantaine komt.

Dit systeem zorgt voor een optimaal beheer van het opvangcentrum. Overdag kunnen de ezels zelf kiezen of ze in het schuilhok blijven of gaan grazen op de weide.
’s Nachts worden ze allemaal naar hun box gebracht voor meer comfort, veiligheid en een beter toezicht. De boxen zijn zo gemaakt dat de ezels elkaar kunnen zien en aanraken (ezels hebben de pest aan eenzaamheid), maar niet zo dat ze aan het rantsoen van de buur kunnen zitten. Het is echt wel belangrijk om het dieet aan te passen aan elk individu. Ze hebben vaak andere noden, afhankelijk van hun gezondheidstoestand bij aankomst. Daar komt nog bij dat, als ze allemaal samen staan, de sterkere ezels die het het minst nodig hebben zich volproppen ten koste van de zwakkere. Ze ’s nachts binnenhalen heeft nog een heel belangrijk voordeel: ze zijn verplicht hun voeten droog te houden. Omdat ezels uit warme, halfdroge landen komen, zijn hun hoeven erg gevoelig voor ons vochtige klimaat. Zorgen dat ze een schone stal hebben waarin hun voeten kunnen drogen verbetert aanzienlijk bepaalde aandoeningen van de hoef die jammer genoeg vaak voorkomen bij de ezel.
De ‘quarantaineboxen’ zijn strikt gescheiden van de andere boxen. Alle nieuwkomers komen daar eerst terecht. Ze krijgen bezoek van de dierenarts en van de hoefsmid. Voor de hengsten  gebeurt de castratie en de nazorg in dit stadium. De verzwakte dieren krijgen een plek waar ze er weer bovenop kunnen komen. Op die manier vermijden we zoveel mogelijk dat de andere ezels van het opvangcentrum besmet raken.

Het opvangcentrum beschikt ook over een gebouw. Op de benedenverdieping wordt al het materiaal opgeslagen dat nodig is voor de verzorging van de ezels (halsters, borstels, apotheek en diverse producten). Boven hebben we een verwarmd zaaltje waar we bezoekers kunnen ontvangen op opendeurdagen.  Het zaaltje is van alle gemakken voorzien (wc, keuken…). Hier kunnen bezoekers hun dorst lessen of een kleinigheid kopen in ons winkeltje (knuffels, boeken, tin…

 

 

de cafetaria  

 

EVOLUTIE VAN ONZE INSTALLATIES:

De ezeloase, een opvangcentrum dat leeft en voortdurend
 verandert …
Van een geïmproviseerd schuilhok naar “4-sterrenboxen”, van een modderig pad naar een laan van beton… Volg de evolutie van de verschillende aanpassingen in de loop der jaren.

Volg de evolutie

Ezels aan de bak

Ezels in de wei