Martin

Waarom is hij afgestaan :
Martin bevond zich in een recreatie- en vakantiecentrum waar hij niets van verzorging kreeg. De mensen die verondersteld waren voor hem te zorgen beweerden dat hij stout was! Zonder stokslagen en voetboeien, was Martin niet te benaderen, volgens hen. De vakantiegangers gaven hem eten door de omheining: dat was zijn enige positieve contact met mensen. Na een klacht van een van hen konden we de hengst, die het niet gewoon was om gehanteerd te worden, meenemen. De toestand van zijn hoeven was erbarmelijk en hij kon zich maar met moeite verplaatsen.     

      

Zijn geschiedenis in het opvangcentrum:
Eenmaal in ons opvangcentrum was de hoefsmid, gezien de ernst van de situatie, de eerste die hem onder handen nam. Daarna werd hij ingeënt, ontwormd en ten slotte gecastreerd. Die castratie bezorgde ons de schrik van ons leven.

Terwijl hij nog onder narcose was, is Martin opeens opgestaan, zonder eerst wakker te worden! Zelfs als hij sliep kon hij niemand vertrouwen en zich ontspannen.

Martin vertoonde heel lang tekenen van een grote nervositeit en zelfs van agressie : hij sloeg met zijn kop tegen de muren, zo erg dat hij gewond raakte aan zijn wenkbrauwbogen, hij steigerde, trapte achteruit, beet en had de vervelende neiging ons tegen de muur plat te drukken. Maar hij stapte braaf aan het halstertouw.
Beetje bij beetje stond Martin toe dat we hem borstelden en zijn box binnengingen zonder dat hij ons aanviel. Het geven van de voeten evolueerde ook gunstig, ook al steigerde hij voor de voorste hoeven. .
Toch heeft Martin nog steeds problemen met de zorgen die een ezel echt nodig heeft. Er moet een persoon bij aanwezig zijn die hij vertrouwt. Muriel, die veel tijd gestoken heeft in zijn socialisering, blijft ZIJN vertrouwenspersoon! 
Leuk om weten is dat Martin een jonge ezel bij zijn aankomst in het opvangcentrum onder zijn hoede heeft genomen. Het gaat hier over Uhlan. Uhlan is een rustige, bedaarde ezel. Zijn aanwezigheid is uitstekend voor de vooruitgang van Martin. Al een hele tijd vormen zij een heel mooi… onafscheidelijk duo.
Het zware verleden van een “aan zijn lot overgelaten ezel” heeft een zware stempel gedrukt op het vertrouwen van Martin, maar het gebeurt vaak – als hij een goeie bui heeft tenminste- dat Martin komt bedelen om geknuffeld en gestreeld te worden.

 

Martin door Marte Hameleers

Zijn karakter: ook al bestaat er niet zoiets als een dominante ezel, mogen we wel zeggen dat Martin een sterk karakter heeft! Eerder dan zijn verleden de schuld te geven, willen we liever de etymologie en de betekenis van zijn naam bekijken. De naam Martin is afgeleid van Mars, de Romeinse god van de oorlog. Individuen met die naam zijn verdeeld tussen de belangstelling voor de anderen en het verlangen erkend te worden en op de eerste plek te komen, wat zich soms manifesteert in een zekere nervositeit of ongeduld! Is dat nou niet Onze Martin ten voeten uit?

Datum van aankomst in het opvangcentrum: november 2008
Herkomst : Houthalen
Geboortedatum: +- 1995
Geslacht: ruin
Grootte: +/- 1,05 m
Kleed: bruin met kruis
Kenmerk :  ondanks een ellendig verleden krijgt hij weer stilaan vertrouwen in (een paar) mensen