Ginette

 


Aankomst in het opvangcentrum: 05/07/2014
Herkomst: Humbeek (Vlaams-Brabant)
Geboortejaar: 2008
Geslacht: ezelin
Stokmaat
: +/- 1,05 m
Haarkleed: grijs met kruis
Bijzonder kenmerk: chronisch huidprobleem – haar gedrag is vaak “vreemd, bizar, verrassend”       

Reden van afstand: in tegenstelling tot de meeste ezels die we in ons opvangcentrum opnemen, is Ginette niet vrijwillig afgestaan. In feite leed ze al jaren aan chronisch zomereczeem. Ondanks alle preventieve, genezende en insectenwerende behandelingen door de eigenaars en hun dierenarts, werd de allergie van jaar tot jaar alleen maar erger. Zo erg zelfs dat ze geïnfecteerde wonden had waaruit een bloederige en etterige vloeistof liep. Het onderzoek wees op de aanwezigheid van een stafylokok. Het werd duidelijk dat de insecten die verantwoordelijk waren voor de allergie heel aanwezig waren op de plek waar de ezelin verbleef (een vochtige laagte met heel weinig wind). Geconfronteerd met deze crisissituatie was de dierenarts meer dan duidelijk: ze moesten de ezelin verplaatsen om haar nog een kans te geven, of ze zou jammer genoeg geëuthanaseerd moeten worden, omdat haar toestand zo ernstig was. Ginette kreeg cortisone en antibiotica toegediend om de evolutie te stoppen. 
De eigenaars namen contact met ons op met de vraag of we haar dringend konden opnemen. Uiteraard stemden hier in toe die mensen en hun ezelin te helpen.
.

                

Haar verhaal in ons opvangcentrum:
Bij aankomst bij ons moest Ginette een intense plaatselijke verzorging krijgen voor de wonden veroorzaakt door haar steeds terugkerend zomereczeem. De aandoening wordt ook wel eens “zomerschurft” genoemd. Het is een allergie voor de steken van culicoïdes, piepkleine insecten. Zoals haar naam al doet vermoeden treedt ze op in de zomer en verdwijnt ze in de winter om de volgende zomer weer toe te slaan. We hebben de cortisone geleidelijk aan verminderd met de bedoeling om die helemaal te stoppen. Beetje bij beetje groeiden de haren terug. Het was duidelijk dat de verplaatsing van Ginette alleen al haar geholpen heeft. Ginette wordt erg zenuwachtig als de zomer aanbreekt en er veel insecten zijn. Zodra het mooi weer wordt spuiten we een insectenwerende mengeling van essentiële oliën op haar vacht en krijgt ze een beschermende capuchon!
Hoewel Ginette wat rustiger leek in de winter, vonden we toch dat ze nog erg “opgewonden” was. Daarom kon ze genieten van een reeks shiatsu-behandelingen door een dierenarts die geschoold is in alternatieve geneeswijzen. De sessies hebben bij haar een ernstig emotioneel lijden aan het licht gebracht. We zijn wat gaan spitten in haar verleden (waarover haar eigenaars ons vertelden) en onthielden daarbij twee belangrijke punten: 1° Ginette is veel te jong gespeend (3 maanden oud). 2° Ze groeide op met een lama en had nooit contact gehad met soortgenoten voor ze bij ons kwam. Deze twee feiten zijn zeker een verklaring voor haar nervositeit en het “vreemde” gedrag dat ze vertoont. Ze vraagt om aandacht en zoekt contact, maar omdat ze de “ezelcode” nooit gekregen heeft,
doet ze dat heel onhandig. Dankzij de shiatsu-behandeling maakt onze kleine ezelin echte vorderingen.
r.

 

Haar karakter: Door haar “stressvolle” verleden loop je onhandig van de ene mens naar de andere en smeek je om aandacht, interesse, genegenheid. Bij wie zich  geduldig en vriendelijk toont, leg je steeds vaker het hoofd op de schoude