Francis


 

Francis stond al maanden op onze wachtlijst. Zijn eigenares wachtte geduldig tot er een plaatsje bij ons vrij was, omdat haar ezel erg angstig was.
Deze dame had Francis eerder gered uit de hel. De ezel stond oorspronkelijk bij iemand die zich helemaal niet om hem bekommerde en die, op de koop toe, erg bruut met hem omging. Ze vatte genegenheid op voor hem en vroeg aan de eigenaar of ze zich om hem mocht bekommeren. Daarna wou de eigenaar hem kwijt. Ze heeft dus besloten om hem bij haar op te nemen. Ze had hem immers beloofd dat ze hem niet zou laten vallen en dat hij bij haar eindelijk het leven zou krijgen dat hij verdiende.
Ze liet Francis in orde brengen (inentingen, ontworming, chippen /identificatie /registratie, castratie en bekappen van zijn sterk misvormde hoeven (kabouterslofjes). Hij leefde samen met een pony van een andere eigenares.
Vervolgens deed ze haar best om hem op te voeden en hem opnieuw vertrouwen te geven in mensen. Haar vertrouwde hij wel, maar andere mensen niet. Ze had het lastig om hem een halster aan te doen. Daarom liet ze het hem permanent dragen.
De eigenares deed een beroep op ons omdat ze gezondheidsproblemen had die haar beletten Francis verder te laten evolueren. Omdat hij zo angstig was en zich erg moeilijk liet hanteren door buitenstaanders vreesde zijn eigenares dat het mis zou gaan als ze hem aan hen toevertrouwde, omdat het hen misschien ontbrak aan geduld en/of aan kennis van ezels.
We hebben hem opgenomen op 2 april. Hij komt uit de streek van Dour en is 11 jaar oud. We maakten kennis met een prachtige ezel in prima gezondheid (wat we zelden zien bij nieuwkomers). Maar hij gedroeg zich angstig en defensief.
Nochtans schonk hij ons al heel snel zijn vertrouwen. Het dagelijks aandoen van de halster was tamelijk vlot opgelost. Dat is inderdaad de eerste stap, want het is helemaal niet aan te raden om bij een ezel het halster aan te laten.
Hij geeft de voeten op voorwaarde dat er iemand bij zijn hoofd staat die hem geruststelt. Na een kort verblijf in quarantaine, hebben we hem naar de kudde laten gaan. Hij heeft zich snel aangepast. Het was duidelijk dat het gezelschap van andere rustige ezels hem helpt zelf ook rustig te worden.
Hij is een makkelijke en knuffelige ezel met de mensen die hij vertrouwt, maar hij blijft wantrouwig en angstig tegenover al wat nieuw is.

Datum van aankomst in het opvangcentrum: 2 april 2019
Herkomst :
Geboortedatum:
Geslacht:
Grootte: +/- 1,10m
Kleed:
Bijzondere kenmerken: geen