César


 

 


 

1er parage à l'oasis pour César et Bart


Bij het inladen in de trailer waren we verbaasd over de gang van César. Bij elke stap hief hij elk achterbeen hoog op (volledige flexie). Op de weide waarop hij stond was een dikke laag slijk waardoor zelfs wij ons moeilijk konden verplaatsen. En dus dachten we dat dit de oorzaak kon zijn van zijn abnormale gang. Maar, toen hij bij ons was, bleef hij zo lopen in de box, op de betonplaten…

Een kort filmpje bij zijn aankomst: filmpje,Zijn eigenares had ons verteld dat hij afgevallen was. We dachten aan een probleem met zijn gebit.
Toen hij bij ons arriveerde was hij inderdaad heel mager en zwak. Het kauwen ging moeizaam. We hebben onze paardentandarts gebeld en voerden César bij met granen en Pré Alpin, zodat hij weer op krachten zou komen voor zijn behandeling.
Onze hoefsmid greep in en ook onze dierenarts  (in orde brengen van de vaccinaties en de chip/identificatie).
Ook Elodie, onze osteopate, is vlak na de tandarts naar César komen kijken. Zonder in een te technische uitleg te treden, was het volgende de oorzaak van zijn abnormale gang: de dijspieren waren sterk samengetrokken, waardoor druk ontstond op de heupzenuwen. Dat prikje gaf een soort van elektrische schok die een spierrekkingsreflex uitlokte. Door de spiercontracturen zaten het bekken en het heiligbeen vast. Ook twee wervels zaten geblokkeerd , het duurde nog een maand voor César weer normaal kon stappen. De osteopate heeft hem eind mei nog een behandeling gegeven.


 

 

 

César kwam naar ons opvangcentrum samen met zijn weidemaatje, Bart. In eerste instantie stonden ze in de groep ezelinnen/ruinen. Iedere dag stonden ze minder vaak samen.
César hield zich een beetje afzijdig, samen met de oudere ezels. We hebben Bart van kudde moeten veranderen, maar César staat nog steeds in de groep ezelinnen/ruinen. Hoewel hij de dertig voorbij is, verkeert hij nog steeds in topvorm. Hij is weer aangekomen en zit nu binnen de norm. Zoals veel senioren wordt hij bijgevoerd met granen en Pré Alpin. Hij eet nog steeds een beetje hooi. Het probleem met zijn motoriek waaraan hij bij aankomst leed (filmpje op onze site) is volledig verholpen. Dankzij de tussenkomst van onze osteopate, verplaatst hij zich volkomen normaal.

 

Datum van aankomst in het opvangcentrum: 8 januari 2021
Herkomst : Frasnes-lez-Buissenal
Geboortedatum: rond 1991
Geslacht: ruin
Stokmaat: 0,95m
Haarkleed: grijs met kruis op de rug
Bijzonder kenmerk: