Biname

 


 

Binamé is een ruin die 25 jaar oud was bij zijn aankomst op 9 juli 2019. Zijn verhaal is een beetje bijzonder. Toen zij een weide kocht, bleek een dame opgezadeld te zijn met een ezel, die door zijn vorige eigenaar op de weide achtergelaten was. De eigenaar wou zijn ezel niet meer. De vrouw kende niks van ezels en voelde zich ook niet op haar gemak met hem. Zij deed dus een beroep op ons om hem op te vangen. De vorige eigenaar vond het goed dat hij naar ons zou komen. 
Zo gebeurde het dat Binamé opgevangen werd bij ons. Al van bij zijn aankomst merkten we dat hij problemen had om te eten en dat hij niet in staat was om hooi of stro te kauwen.
Het was duidelijk te zien dat de ezel in het verleden veel te dik was en dat hij afgevallen was. Zijn gewicht is nu weer normaal, maar hij heeft een enorme kwab vet in zijn nek, zo erg zelfs dat de manen gekanteld waren. Ezels verliezen het vet dat zich op die plek opgestapeld heeft niet, zelfs niet na een aanzienlijk gewichtsverlies.

Het was blijkbaar niemand opgevallen dat hij niet behoorlijk meer kon eten en dat hij vermagerde.

We hebben Véronique gebeld, onze dierenarts gespecialiseerd in paarden-tandverzorging. In afwachting van haar komst hebben we hem een beetje vochtig graan gevoerd en Pré Alpin ruwvoer (fijngehakt en tot stopjes geperst hooi voor oude ezels die niet goed meer kunnen kauwen).
Onze tandarts bevestigde dat de toestand van zijn gebit rampzalig was, wat maakte dat hij haast onmogelijk kon eten. Een paar van zijn uitstekende vlijmscherpe tanden doorboorden zijn verhemelte. Zijn gebit zal dus erg geregeld verzorgd moeten worden.

Na de behandeling duurde het nog meer dan tien dagen voor hij in staat was haast normaal hooi en stro te eten.
Verder moest de hoefsmid komen om zijn voeten te verzorgen, maar niets heel ernstigs, we hebben het erger meegemaakt. Hij had wel last van mierennesten aan drie van zijn vier voeten. Hij was het niet gewoon om zijn voeten te geven, maar hij het had erg snel door en is nu heel meegaand op dat vlak. Hij is nu in orde met inentingen, ontworming, chippen/identificatie en registrering.

Volgens de informatie die we hebben kunnen vastkrijgen van de vorige eigenaar, heeft hij altijd alleen geleefd. Gelukkig vormde zijn integratie in de kudde geen probleem en heeft hij zich snel geïntegreerd in de groep.

 
 
Datum van aankomst in het opvangcentrum:
Herkomst :
Geboortedatum:
Geslacht:
Grootte: +/- 1,10m
Kleed:
Bijzondere kenmerken: geen