Belladonne = Bella

 Opnamedatum : 22/09/2022

Herkomst : belevingsboerderij in het centrum van Brussel

Geboortejaar : 2011

Geslacht : ezelin

Stokmaat : 1,60 m

Haarkleed : grijs met rugkruis

Bijzonder kenmerk: ze moet speciaal gevolgd worden (hoefsmid, osteopaat, dierenarts gespecialiseerd in alternatieve geneeswijzen…) vanwege de zeer ernstige en onomkeerbare problemen van haar bewegingsapparaat en omdat we haar een zo comfortabel mogelijk leven willen geven!

 

Reden van afstand: dagelijks kwamen er heel veel bezoekers die de dieren voederden naar de stadsboerderij waar Bella verbleef… Door de overtollige calorieën raakte Bella meerdere keren acuut bevangen. De middelen die de verantwoordelijken van de boerderij troffen om het probleem te verhelpen, waren niet afdoende en dus besloten ze haar aan ons toe te vertrouwen.

 
   

 

Haar verhaal in ons opvangcentrum: toen ze bij ons arriveerde, kwam ze net uit een acute fase van bevangenheid. Ze had doorligwonden, het bewijs dat ze vaak bleef liggen. Ze had het dus heel erg lastig om op haar voorbenen te staan en zichzelf met behulp van haar achterbenen omhoog te hijsen. Opstaan ging moeizaam. We hebben haar dus de eerste vier dagen geholpen. De dag na haar opname bij ons is onze hoefsmid haar hoeven komen kappen. Hij opende mierennesten aan de vier voeten. Ook onze dierenarts gespecialiseerd in alternatieve geneeswijzen heeft haar onderzocht. Ze raadde ons aan haar zwartebessenknoppen en Traumeel te geven om de ontsteking te verlichten.
Een mengeling essentiële oliën werd op de gewrichten van haar achterbenen aangebracht.
Bella is helaas chronisch bevangen aan beide voorbenen (kanteling van het 3de kootje). De strikt gecontroleerde voeding, het feit dat ze elke dag rustig in beweging is en de regelmatige tussenkomst van onze hoefsmid met een aangepaste bekapping helpen haar met haar chronische bevangenheid: door het onder controle houden van deze drie factoren zal een nieuwe aanval van acute bevangenheid vermeden kunnen worden! Ze had ook pijn aan de achterbenen, een probleem waar ze duidelijk al langer last van had.  Ze plooide de benen bijna niet, heel waarschijnlijk omdat ze aan artrose leed). Haar benen waren warm ter hoogte van de kogels (ontsteking). De ontsteking is nu niet meer dan een slechte herinnering, dankzij de behandeling die onze gespecialiseerde dierenarts ons aanraadde en de oefeningen.
Ze had ook een groot spierverlies achteraan, vooral rechts, het bewijs dat haar mobiliteit helemaal niet goed was. Het spierverlies is al een beetje verminderd nu Bella dagelijks beweegt.
Ook de tussenkomst van onze osteopate Elodie heeft Bella goed gedaan. Zij zal haar levenslang moeten volgen. Het bekken was gekanteld, enkele wervels van de onderrug zaten vast. De tandarts heeft ervoor gezorgd dat Bella’s gebit weer bruikbaar is. En er was werk aan !!!

Ook al is ze veel beweeglijker geworden, toch zorgen de stijfheid van de achterbenen en het spierverlies ervoor dat ze er uitziet als een senior, terwijl ze pas 11 jaar oud is.
Hoe zijn al die gezondheidsproblemen te verklaren bij een ezelin van die leeftijd? De voeding die massaal uitgedeeld werd door de bezoekers van de belevingsboerderij waar ze verbleef zijn uiteraard de oorzaak van haar bevangenheid.  De terugkerende crises dwongen haar te vaak en te lang te blijven liggen! Dat is erg slecht voor een ezel! Bovendien is Bella geboren in een Belgische ezelinnenmelkerij. Ezels van die omvang (1,60m op de schoft) hebben erg vaak locomotorische problemen die een goede opvolging vereisen tijdens de groei. Komt daar nog bij dat ze niet kunnen genieten van de totaliteit van de kostbare moedermelk die voedingsstoffen bevat die onmisbaar zijn voor de groei en de behoeften van het veulentje.
Een deel van de melk wordt voorbehouden voor de productie van zeep, crèmes, shampoo, douchegel, snoep… ten voordele van mensen. Over het algemeen blijven de ezelinnen in de melkerij om de productie van ezelinnenmelk voort te zetten.
De hengsten daarentegen worden verkocht. Bella is verkocht aan de belevingsboerderij toen ze zes jaar oud was. Waarom??

Haar karakter:

Bella is sterk verzwakt door haar zware gezondheids-problemen, maar er is helemaal niks mis met haar ezelverstand!

Ze detecteert meteen de zwakke plek van mensen en maakt er handig gebruik van, vanaf haar hoogte van 1,60m.

Zachtaardigheid, kracht, coherent gedrag zijn drie eigenschappen die je nodig hebt om met haar om te gaan en haar de liefde te geven die ze verdient!